#### Prev Next

Time and Work ( 16 to 20 ):

# APTITUDE QUESTIONS (TIME AND WORK):

16. P can do a piece of work in 10 days; Q in 15 days. They work for 5 days. The rest of the work was finished by R in 2 days. If they get Rs. 1500 for the whole work, the daily wages of Q and R are:

A) Rs. 150

B) Rs. 225

C) Rs. 250

D) Rs. 300

E) None of these

View Answer

Answer: option (B)

Explanation:

Part of the work done by P = (1/10* 5)= 1/2

Part of the work done by Q = (1/15* 5)= 1/3

Part of the work done by R = 1- (1/2+ 1/3) = 1/6

So, (P’s share) : (Q’s share) : (Z’s share) = 1/2 : 1/3 : 1/6 =3:2:1

∴ P’s share = Rs. (3/6* 1500) = Rs. 750, Q’s share = Rs. (2/6* 1500) = Rs. 500, R’s share = Rs. (1/6* 1500) = Rs. 250

P’s daily wages = Rs. (750/5) = Rs. 150, Q’s daily wages = Rs. (500/5) = Rs. 100, R’s daily wages = Rs. (250/5) = Rs. 125

∴ daily wages of Q and R = Rs. (100 + 125) = Rs.225

17. C alone can complete a work in 16 days and D alone in 12 days. Starting with C, they work on alternate days. The total work will be completed in:

A) 12 days

B) 13 days

C) 13(5/7) days

D) 13(3/4) days

E) None of these

View Answer

Answer: option (D)

Explanation:

(C+D)’s 2 day’s work = (1/16+ 1/12) = 7/48

Work done in 6 pairs of days = (7/48* 6) = 7/8 . Remaining work = (1- 7/8) = 1/8

Work done by C on 13th day = 1/16, remaining work = (1/8- 1/16) = 1/16

On 14th day, it is D’s turn.

1/12 work is done D in 1 day, 1/16 work is done by D in (12* 1/16) = 3/4 day.

∴ Total time taken = 13(3/4) days

18. Twenty women can do a work in 16 days. 16 men can complete the same work in 15 days. What is the ratio between the capacity of a man and a woman?

A) 5:4

B) 4:3

C) 5:3

D) 3:4

E) None of these

View Answer

Answer: option (B)

Explanation:

(20 * 16) women can complete the work in 1 day.

∴ 1 women’s 1 day’s work = 1/320

(16 *15) men can complete the work in 1 day

∴ 1 man’s 1 day’s work = 1/240

So, required ratio = 1/240 ∶ 1/320 = 4:3

19. 12 men can complete a work in 9 days. After working for 6 days, 6 more men join them. In how many days the work will get complete?

A) 2 days

B) 5 days

C) 6 days

D) 4 days

E) None of these

View Answer

Answer: option (A)

Explanation:

1 man’s 1 day’s work = 1/108

12 men’s 6 day’s work = (1/9* 6) = 2/3, remaining work = (1- 2/3) = 1/3

18 men’s 1 day’s work = (1/108* 18) = 1/6

1/6 work is done by them in 1 day

∴ 1/3 work is done by them in (6* 1/3) = 2 days.

20. A man, a woman and a boy can complete a job in 3, 4 and 12 days respectively. For 1 man and 1 woman how many boys will be required to assist them to complete the job in 1/4 of a day?

A) 1

B) 4

C) 19

D) 41

E) None of these

View Answer

Answer: option (D)

Explanation:

(1 man + 1 woman)’s 1 day’s work = (1/3+ 1/4)= 7/12

Work done by 1 man and 1 woman in 1/4 day = (7/12* 1/4) = 7/48

Remaining work = (1- 7/48) = 41/48

Work done by 1 boy in 1/4 day = (1/12* 1/4) = 1/48

∴ number of boys required = (41/48* 48) = 41