#### Prev Next

Problems on Trains ( 21 to 25 ):

**APTITUDE QUESTIONS (**PROBLEMS ON TRAINS)**:**

21. How long does a train 110 metres long running at the speed of 72 km/hr take to cross a bridge 132 metres in length?

A) 14 sec

B) 12.1 sec

C) 12.42 sec

D) 14.3 sec

E) None of these

View Answer

Answer: option B

Explanation:

Speed = (72 * 5/18) m/sec = 20 m/sec

Total distance covered = (110 + 132) m = 242 m

∴ required time = (242/20) sec = 12.1 sec

22. A train 132 m long passes a pole in 6 seconds. Find the speed of the train.

A) 60 km/hr

B) 62 km/hr

C) 79.2 km/hr

D) 70 km/hr

E) None of these

View Answer

Answer: option C

Explanation:

Speed = (132/6) m/sec = (22 * 18/5) km/hr = 79.2 km/hr

23. A train of length 200 metres takes 40.5 seconds to cross a tunnel of length 300 metres. What will be the speed of the train in km/hr?

A) 13.33

B) 26.67

C) 44.44

D) 66.67

E) None of these

View Answer

Answer: option C

Explanation:

Speed = (200+300) / 40.5 m/sec = (500/40.5)*(18/5) km/hr = 44.44 km/hr

24. A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?

A) 320 m

B) 350 m

C) 650 m

D) 400 m

E) None of these

View Answer

Answer: option B

Explanation:

Speed = (300/18) m/sec = 50/3 m/sec

Let the length of the platform be x metres

Then, (x+300) / 39 = 50/3 <=> 3(x + 300) = 1950 <=> x = 350 m

25. Two trains 200m and 150 m long are running on parallel rails at the rate of 40 km/hr and 45 km/hr respectively. If they are running in the same direction than in how much time will they cross each other?

A) 72 sec

B) 132 sec

C) 192 sec

D) 252 sec

E) None of these

View Answer

Answer: option D

Explanation:

Relative speed = (45 – 40) = 5 km/hr = (5 * 5/18) m/sec = (25/18) m/sec

Total distance covered = Sum of lengths of trains = 350 m

∴ time taken = 350 * (18/25) sec = 252 sec